Roter Riesling


Z dobywca srebrnego korka na prestiżowym konkursie “Polskie Korki” w Poznaniu, w kategorii wina specjalne. Nasz Roter Riesling to wino pomarańczowe, które swój kolor, smak i aromat zawdzięcza prawie miesięcznej fermentacji na skórkach. Odmiana Roter Riesling, jest bardzo rzadkim typem rieslinga, według niektórych źródeł opisywany jest jako prekursor Rieslinga białego.

Nos: Czysty, o złożonej intensywności rozwijających się aromatów róży, grejpfruta, lichi, suszonych moreli, poziomek i czarnej herbaty.
Paleta: Wino wytrawne, o złożonej strukturze i delikatnej taninie. W ustach wyraźny smak skórki pomelo i suszonych owoców.
Wino z potencjałem starzenia.

Etykieta

Na zdjęciu - 3-letni brat założyciela winnicy, wujek Piotrek Mazurek, u boku jego ukochanej, niewielkiej, tarantowatej klaczki Soni. W Pankowie nad stawem, w 1979r. Piotr jeździł na Sońce na pastwiskach, na oklep sam, bez oporu, strachu i bez przesadnego nadzoru rodziny. Nieszablonowy charakter Roter Rieslinga, doskonale odzwierciedla łobuzerskie usposobienie małego Piotrka.

Dane techniczne:
Cukier resztkowy: 0.1 g/l
Całkowita kwasowość: 6.6 g/l
Zawartość alkoholu: 12 %
Odmiana: Roter Riesling
Metoda produkcji: 3.5 tygodniowa fermentacja na skórkach.