Seyval Blanc


W ino Seyval Blanc dojrzewało 6 miesięcy na osadzie drożdżowym. Jest to wino wytrawne, z dobrze utrzymaną kwasowością, która została doskonale zbalansowana kremowymi nutami pochodzącymi z metody Sur-lie.

Nos: Wyczuwalne aromaty mineralne, na przemian z drożdżowymi nutami, jak również skórki cytrynowej, jabłka i szczypty białego pieprzu.
Paleta: Wino wytrawne, o kremowej fakturze i orzeźwiającym finiszem z mineralnymi akcentami. W smaku bułeczka drożdżowa, skórka cytrynowa i limonka.

Etykieta

Na zdjęciu babcia Ludwika Mazurek na koniu Róża. Mama założyciela winnicy w Bagieńcu. Przed domem w Pankowie, w 1962 roku. Lodzia, choć przez całe swoje życie, do dziś - wspólnie z mężem i synami - hodowała w swoim gospodarstwie konie, nie jeździła konno, bo... dla niej to za wysoko! I tylko ten jeden jedyny raz, do zdjęcia, uległa naciskom męża, fotografa i sąsiadów. Nasza babcia to miłośniczka bąbelków (win musujących produkowanych metodą szampańską), dlatego mamy nadzieję, że orzeźwiająca kwasowość i nuty drożdżowe naszego Seyval Blanca będą dla nich godnym substytutem i chociaz częściowo spłaci nasz dług wdzięczności za ogrom pracy jaki wkłada w Winnicę Silesian.

Dane techniczne:
Cukier resztkowy: 3 g/l
Całkowita kwasowość: 8.2 g/l
Zawartość alkoholu: 13 %
Odmiana: Seyval Blanc
Metoda produkcji: Sur-lie