Seyval Blanc
W
ino Seyval Blanc dojrzewało 6 miesięcy na osadzie drożdżowym. Jest to wino wytrawne, z dobrze
utrzymaną kwasowością, która została doskonale zbalansowana kremowymi nutami pochodzącymi z metody Sur-lie.
Nos: Wyczuwalne aromaty mineralne, na przemian z drożdżowymi nutami, jak również skórki cytrynowej, jabłka i szczypty białego pieprzu.
Paleta: Wino wytrawne, o kremowej fakturze i orzeźwiającym finiszem z mineralnymi akcentami. W smaku bułeczka drożdżowa, skórka cytrynowa i limonka.
Etykieta
Na zdjęciu babcia Ludwika Mazurek na koniu Róża. Mama założyciela winnicy w Bagieńcu. Przed
domem w Pankowie, w 1962 roku.
Lodzia, choć przez całe swoje życie, do dziś - wspólnie z mężem i synami - hodowała w swoim
gospodarstwie konie, nie jeździła konno, bo... dla niej to za wysoko! I tylko ten jeden jedyny raz, do
zdjęcia, uległa naciskom męża, fotografa i sąsiadów.
Nasza babcia to miłośniczka bąbelków (win musujących produkowanych metodą szampańską),
dlatego mamy nadzieję, że orzeźwiająca kwasowość i nuty drożdżowe naszego Seyval Blanca będą dla
nich godnym substytutem i chociaz częściowo spłaci nasz dług wdzięczności za ogrom pracy jaki
wkłada w Winnicę Silesian.