Johanniter Sur Lie


J ohanniter Sur-Lie mimo bardzo niskiej zawartości cukru resztkowego (tylko 1.1 g/L) w smaku jest przyjemnie słodkie, a to wszystko za sprawą jego doskonałej owocowości. Dzięki odciążeniu winorośli Johannitera od zbędnych gron, jego owoce mogły długo i spokojnie dojrzewać, dając nam pełne i niezwykle złożone w aromatach i smaku wino.

Nos: Bardzo owocowy, pachnący gruszką, jaśminem, agrestem, dojrzałym jabłkiem i tostowo-orzechowymi aromatami.
Paleta: Bardzo mocna budowa, z wyraźną kwasowością i przyjemną słodyczą na finiszu. Sześciomiesięczne leżakowanie na osadzie wzbogaciło ją o kremową fakturę.

Etykieta

Na etykiecie młody Paweł Mazurek dosiadający urodzonej w 1973 r. klaczy Agata I (Aneks x Derwisz I). Agata pojawia się rodowodach wielu koni wyhodowanych przez naszego dziadka, a później wujka, którzy oboje wierzyli, że dobry hodowca nade wszystko pozwala swoim koniom pozostać końmi oferując im wolność, bezkresne pastwiska i życie w półdzikim tabunie.

Dane techniczne:
Cukier resztkowy: 1.1 g/l
Całkowita kwasowość: 6.5 g/l
Zawartość alkoholu: 13.5 %
Odmiana: Johanniter
Metoda produkcji: Zimna maceracja (short skin-contact), Sur-Lie - 6 miesięcy na osadzie drożdżowym